zondag 28 december 2008
zaterdag 13 december 2008
Vijf jaar na gevangenneming Saddam
maandag 13 oktober 2008
Symposium "Occidentalism and the Media" – October 23, 2008
Moderator
Francio Guadeloupe (Teacher Anthropology and Development Studies, Radboud University Nijmegen)
Location: Senaatszaal, Aula, Radboud University Nijmegen. Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen.
Date: October 23, 2008
Time: 13.00 - 14.30 h
Prof. Avishai Margalit (1939) is emeritus-hoogleraar filosofie aan Hebrew University in Jeruzalem en George Kennan Professor aan het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Hij schreef invloedrijke publicaties over filosofische en actueel-politieke kwesties, zoals The Decent Society (1998), The Ethics of Memory (2004) en samen met Ian Buruma, Occidentalism: The West in the Eyes of its Enemies (2004). In 2001 werd hem in Nederland de prestigieuze Spinozalens toegekend voor zijn werk op het terrein van de ethiek. In 2007 ontving hij de Emet Prize, een belangrijke Israëlische prijs voor wetenschappelijke en culturele prestaties.
Lezing in Bergen, Noorwegen
Titel: multicultural identities: the poetic of migration and homelessness. The Kurdish experience.
dinsdag 30 september 2008
Artikel: Nationalisme, martelaarschap en lichaam in de moderne Koerdische politiek en cultuur.
Gender en het historische lichaam, heb ik een artikel geschreven met de titel:
Nationalisme, martelaarschap en lichaam in de moderne Koerdische politiek en cultuur.
donderdag 18 september 2008
Mariwan Kanie over oriëntalisme en Edward Said
EUTOPIA: Media Education
Namen van intellectuelen als Edward Saïd, Franz Fanon, en Stuart Hall hebben een bekende klank. Maar wie weet nog precies wat hun boodschap en inspiratie is? Over hun ideeën zijn boekenkasten volgeschreven, maar in het internettijdperk hebben weinigen tijd en zin om zulke beschouwingen opnieuw te bezien. Het is echter bittere noodzaak dat de Nederlandse samenleving het werk van deze twintigste-eeuwse denkers opnieuw bespreekt en analyseert, heroverweegt hoe hun ideeën ons in deze verwarrende tijden kunnen inspireren.
In samenwerking met o.a. Cinema Discutabel/Kriterion zal instituut Eutopia maandelijks stilstaan bij de grote denkers van de twintigste eeuw. Ter nagedachtenis van Edward Said zullen op 24 en 28 september Orientalism en The Myth of the Clash of Civilisations worden vertoond. Mariwan Kanie, politicoloog aan de UvA, zal dan zijn gedachten laten gaan over het thema oriëntalisme. In het najaar zal Huntingtons 'botsing der beschavingen' in dit licht aan heranalyse en herinterpretatie worden onderworpen en zullen ook de kolonisatie en het werk van Franz Fanon aan de orde komen.
Programma:
24 september:
Edward Said, Orientalism. (40 min.)
Het boek Orientalism van Edward Said is sinds de publicatie ervan in 1978 zeer invloedrijk geweest binnen vele, zeer diverse disciplines. In dit innemende en rijk geïllustreerde interview spreekt hij over de context waarin het boek zijn oorsprong vond, de belangrijkste thema's ervan alsook de belangrijkste theses in relatie tot het beeld van de 'Orient' in de massamedia.
Inleiding en nagesprek: Mariwan Kanie.
Plaats: deBalie, Kleine-Gartmanplantsoen 10
Tijd: 20.00 uur
Reserveren: 020-5535100 (tussen 17.00 21.00 uur)
Voor het programma over Said, Fanon en Hall op andere dagen:
Voor iedere film is er een inleiding. Na vertoning is er tijd voor discussie met het publiek.
dinsdag 24 juni 2008
Prostitutie in Koerdistan.
Uit het juryrapport “Zhenparezy” {Women’s protection} Prize of 2007: "This book which is the result of carefully processed interviews with 296 prostitutes, 93 punters (sex-buyers) and 72 organizers i.e, sex providers, shows us that prostitution has indeed become a perilous phenomenon which needs to be dealt with as such and necessary and appropriate measures should be taken to combat it. The author highlights in her interpretation on each and every case the growing danger of prostitution in Kurdistan. The most important point in this book however, is that it can become a safe source for other researchers on this topic."
dinsdag 10 juni 2008
NWO Conferentie: Gestures - Religion qua Performance
zaterdag 7 juni 2008
Islam en Koerdistan
zaterdag 26 april 2008
Zaterdag 3 mei: Mariwan bij NIO over persvrijheid in de Arabische wereld
Ter gelegenheid van de Dag van de Persvrijheid.
vrijdag 28 maart 2008
Bijeenkomst 'Yes we can' in de Balie. Tekst van het statement van Mariwan
Dames en heren,
Ik werd gevraagd om na te denken over de vraag: ‘hoe kunnen we saamhorigheid behouden tussen islamitische en niet-islamitische Nederlanders’.
Ik moet bekennen dat een antwoord op die vraag erg moeilijk is. Niet alleen maar omdat de saamhorigheid op dit moment in Nederland een kapotte horizon is en ons land iets dierbaars kwijt is. Maar ook omdat het creëren van saamhorigheid een kunst is. En zoals alle kunstwerken heeft saamhorigheid kunstenaars nodig. Nederland is op dit moment de geest van die kunstenaar kwijt. De geest die de samenleving als een complex geheel van veelzijdige verbondenheid, affiniteit en medemenselijkheid ziet, met al haar teleurstellingen en vreugdes, kracht en kwetsbaarheid. Een geest die voorbij gaat aan de eenduidige fixatie op de gevaarlijke tegenstelling tussen ‘wij’ en ‘zij’.
Door de obsessie met integratie en de obsessie met het zoeken naar een kant-en-klare identiteit is Nederland, ons land, al vele jaren nerveus. Deze nervositeit grenst aan een neurotische bezorgdheid over haar gevreesde migranten en hun identiteiten. Als gevolg hiervan worden de complexe identiteiten van velen van ons gereduceerd tot een karikaturale eenduidigheid die slechts ruimte laat om óf de eigen culturele achtergronden te loochenen óf islamist te zijn.
Toen ik 15 jaar geleden als asielzoeker naar Nederland kwam en naar Luttelgeest in de polder werd gebracht, naar een asielzoekerscentrum, had ik het gevoel dat wij ons dichter bij elkaar bevonden dan nu. Vijftien jaar na mijn verblijf in dit nieuwe vader- of moederland is er veel veranderd. Ik zal jullie de details van het leven van een vluchteling in dit land besparen. Maar aanvankelijk zag niemand me als een moslim, ik was toentertijd een Koerd, een seculiere Koerd die zijn God al in zijn land van herkomst kwijt was. Ik ben al vele jaren geen moslim in de religieuze zin, maar wel een moslim in de culturele zin. De islam is - net als het christendom en jodendom - meer dan alleen maar een geloof, het is een beschaving en cultuur met belangrijke humanistische aspecten.
In de afgelopen jaren hebben echter de zogeheten verdedigers van de verlichting in dit land mij en velen zoals ik meerdere malen verschillende goden bezorgd. Van de god van Bin Laden tot die van imam El Moemni en Mohammed B. De God van mijn moeder was er nooit bij, de god die de dromen van kinderen wil bewaken en die elke buur genoeg te eten wil bezorgen. Vervolgens werd degene die een god had, als achterlijk, misogyn en niet-geïntegreerd afgeschilderd. De niet-geïntegreerde staat symbool voor iedereen die in dit land het eigen geloof, cultuur, achtergrond en verleden niet willen beledigen. Deze niet-geïntegreerde is de nieuwe crimineel, de indringer en sinds 11 september de potentiële terrorist die het land in brand willen steken.
Op dit moment spreekt Nederland niet alleen maar veel grovere taal dan vijftien jaar geleden toen ik hier kwam, maar ze benadrukt ‘de vreemdheid’ van alles dat niet in het straatje van de vertolker van de eigen cultuur en identiteit past. Door dagelijks de vreemdheid van de migranten zichtbaarder te maken, lijkt Nederland op een kind dat zich van de wereld afkeert en alleen maar met zichzelf speelt. De saamhorigheid in dit land is afhankelijk van de groei van dit kind tot een kunstenaar. Een kunstenaar die een andere taal spreekt, een andere horizon ziet en een andere droom droomt. Een kunstenaar die dit land als het thuisland van ons allemaal ziet.
Wekelijkse column in Awene.
In het Koerdische weekblad Awene schrijft Mariwan Kanie wekelijks een column. De column van 20 maart 2008 gaat over de eerste bijeenkomst van Arabische parlementariërs uit verschillende Arabische landen in Iraaks Koerdistan.
Radio-optreden over Irak en over Fitna van Wilders.
Mariwan trad vanochtend op bij VPRO Radio 1, De Ochtenden. Hij sprak daar over Irak en een mogelijke burgeroorlog tussen sji'ieten en over het filmpje van Wilders. Hier down te loaden als MP3.
Ook aanwezig waren:
- Sadik Harchaoui, directeur van Forum, die de beeldvorming over Nederland wil nuanceren.
- Rob de Wijk, expert veiligheidsvraagstukken.
Daarnaast discussieerde PvdA-Kamerlid Roos Vermeij en TNO-verkeerskundige Ben Immers over oplossingen voor het fileprobleem.