woensdag 13 oktober 2010

13 oktober: Historisch Café in Amsterdam

Jan Dirk Snel interviewt mij een uur op woensdagavond 13 oktober in het Historisch Café om 21.00 uur, Prinsengracht 96. Om 20.00 uur wordt Dienke Hondius geïnterviewd over het geschiedenisonderwijs over de Tweede Wereldoorlog.

Van de website:
 Politieke liefde en poëzie in Koerdistan – Interview met Mariwan Kanie

De natie is als een veeleisende vrouw: van haar liefhebbers eist ze volledige opoffering. Martelaarschap (shahada) is tegenwoordig een bekend begrip, leert het nieuws. Het is ook tamelijk nieuw. In zijn studie over het Koerdische nationalisme laat Mariwan Kanie zien dat het begrip pas na de Eerste Wereldoorlog een rol ging spelen. Het waren vooral dichters die de politieke liefde voor de natie, die met de eigen dood betaald werd, bezongen.

Martelaarschap is volgens Kanie volop een modern verschijnsel. Religie wordt geïndividualiseerd, getransformeerd en soms ook geseculariseerd. De Iraakse communistische partij noemt zich bijvoorbeeld trots de hizb al shuhada, de partij van de martelaren. Zowel de seculiere PKK als de Ansar al-Islam kennen hun zelfmoordmartelaren. Als islamisten tegenwoordig het martelaarschap (weer) prijzen, is dat vooral omdat ze het van seculiere groepen hebben overgenomen.



Geen opmerkingen: