De NWO-onderzoeksgroep The Sacred and the Secular en het Politieke en sociale filosofie debatplatform Current Affairs van de UvA organiseren:
De Arabische revoltes: democratie, islam, of post-islamisme?
Donderdag 10 februari, 15-17.00 uur, zaal D0.09 OMHP
De Arabische wereld ondergaat een ongekende golf van politieke protesten, waardoor president Ben Ali van TunesiĆ« ten val is gekomen, president Mubarak van Egypte wankelt, en diverse andere staatshoofden gedwongen zijn snelle hervormingen te beloven. Sommigen vergelijken deze protesten al met de acties die in 1989 het einde van het communistische Oostblok inluidden; bij anderen overheerst de angst dat het ontstane machtsvacuĆ¼m snel zal worden opgevuld door radicale islamisten.
Hoog tijd dus voor een nuchtere discussie over onderliggende tendensen in de regio en verborgen aannames in de berichtgeving. Staat Egypte inderdaad een herhaling van de Iraanse islamitische revolutie te wachten? Opvallend is het seculiere en niet-ideologische karakter van de demonstraties: anders dan bij eerdere revoltes speelt de Islam nauwelijks een rol van betekenis. Eveneens opvallend zijn de liberale waarden, zoals persvrijheid en burgerrechten, die door de demonstranten worden uitgedragen, ook al zijn die geenszins simpelweg pro-Westers te noemen. Die nieuwe kenmerken plaatsen ons voor problemen als we vasthouden aan traditionele interpretatiekaders die secularisme tegenover politieke Islam plaatsen, en westers liberalisme tegenover Arabische dictaturen, of die nu seculier of religieus van aard zijn. Is de Arabische wereld inderdaad in een post-islamistische fase beland, zoals enkele vooraanstaande analisten betogen?
Over deze en andere vragen gaan de volgende sprekers na een korte inleiding in discussie:
Dr. Mariwan Kanie: Protest in het post-islamistische tijdperk.
(Journalist, MA-programma Islam in de moderne wereld)
Dr. Michiel Leezenberg: Postliberalisme, postsecularisme en
postislamisme.
(Afdeling Wijsbegeerte/ MA-programma Islam in de moderne wereld)
Dr. Robbert Woltering: De Arabische revolte en de lege huls van het
Westerse democratie-discours. (UD Arabische taal en cultuur/ MA-
programma Midden Oosten)
Dr. Robert Soeterik: De revolte die een revolutie zou moeten worden.
(antropoloog, verbonden aan Middle East Research Associates (MERA) te Amsterdam
Dr. Yolande Jansen, voorzitter. (Afdeling wijsbegeerte, NWO postdoc Secularisme en Islam.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten